donderdag 31 oktober 2013

Toetsweek? Tips om die relaxed door te komen!

Iedereen heeft weleens een toetsweek. En laat ik er nou net volgende week een hebben... Help! Als ik iets goed ken, ben ik niet gestrest. Maar door tijdgebrek/geen concentratie, ken ik het niet altijd perfect. Ook is er de druk voor goede cijfers die je moet halen. Hoe kun je dan het beste je stress wat verminderen en relaxed de toetsweek doorkomen? 8 tips! 
1. Maak samenvattingen niet op de computer. Schrijf ze lekker ouderwets met pen en papier. Zo type je niet automatisch, je denkt meer na over wat je aan het schrijven bent. Uiteindelijk blijft de stof beter in je hoofd zitten! 

2. Niemand kan zich 24/7 goed concentreren. Ga tussen het leren door gewoon even eten en je favoriete serie kijken, zo ontspan je en na de pauze is je concentratie weer top! 

3. Maak ezelsbruggetjes! Als je voor biologie 4 stikstofbasen moet kennen, kun je dat onthouden door adenine (A), cytosine (C), guanine (G) en thymine (T) aan elkaar te koppelen. Verdeel een papier in 2 delen, links en rechts. Schrijf links de termen op die je moet leren en schrijf rechts de eerste letters op: ACGT, om het te onthouden kun je er GACT van maken, dat is iets makkelijker te leren. Onder een proefwerk bedenk ik als ik het niet meer weet het ezelsbruggetje en kan ik toch nog het goede antwoord invullen! 

4. Leer de stof aan een ander. Om iets uit te leggen moet je het goed begrijpen! Ga 's middags met een bekende (die niet veel van het onderwerp af weet) een gesprek voeren over jouw leerstof. Vertel wat je leert en leg de verbanden uit. Als je de vragen die de ander heeft ook nog eens kunt beantwoorden, weet je dat je het goed kent!

5. Eet gezond! Omega 3 vetten helpen bijvoorbeeld je hersenen, vitamine B verbetert je concentratie (en zorgt goed voor je haar), terwijl verzadigde vetten en frisdrank je niet bepaald helpen bij het onthouden van de stof. Eet genoeg, maar niet teveel. Als je maag vol is verbruikt hij heel veel zuurstof, wat je hersenen dan weer mislopen. 

6. Leer plannen. Oké, hier praat ik tegen mezelf. Plannen is een van de moeilijkste dingen die bestaat voor mij. Als ik om 5 uur thuiskom en 3 toetsen heb de dag erna, zit er altijd wel één laag exemplaar bij. Dat is jammer, want als ik de stof eerder had doorgenomen had ik makkelijk een 8 of een 9 kunnen halen. Soms valt er gewoon niet vooruit te plannen, maar als het kan moet je het doen! Langzaam begin ik het nut ervan in de zien en ik kan jullie vertellen dat het een stuk fijner is om 's avonds rond 23.30 geen geschiedenis meer te hoeven leren, maar lekker te kunnen slapen. 

7. Herhaal. Door veel te herhalen wordt de stof die je leert opgeslagen in je permanente geheugen. Geen idee wat dat inhoud, maar het lijkt erop dat je het je dan nog wel even kunt herinneren. 

8. Je mag jezelf belonen! Er zitten stoffen in chocola die het leren makkelijker maken. Dus overhoor jezelf en als je vindt dat je het goed kent, neem vooral iets lekkers (dit is geen motivatie om reep na reep te verslinden in een toetsweek). Heel veel succes bij het leren van je toetsen! 

Liefs, Carina 


4 opmerkingen: